11 motive mai puțin cunoscute din care trebuie să faci un MBA în SUA

Probabil ai auzit deja principalele beneficii ale programelor MBA. Vei învăța lucruri noi și vei putea cere un salariu mai mare după absolvire. Însă nu asta îți vei aminti la bătrânețe. Îți vei aminti, în schimb, despre:

 1. Șansa de a te așeza și apuca de învățat. Știm că vrei să muncești, să creezi, nu să stai într-o sală de curs timp de doi ani. Însă un MBA e o oportunitate fantastică de a lăsa în spate forfota carierei și de a reflecta asupra modului în care funcționează lucrurile.
 2. Șansa de a-ți face prieteni pe viață. Despre asta vorbesc majoritatea absolvenților MBA ani buni după absolvire. Acești prieteni nu vor fi doar persoane cu care îți vei putea petrece zilele, ci oameni de succes care te vor ajuta pe parcursul carierei tale. Mai mult, chiar și prietenii prietenilor tăi sunt contacte indispensabile.
 3. Șansa de a-ți da seama cât de puține știi. Dacă ajungi la un MBA american, probabil ești printre cei mai buni. Însă odată ajuns acolo, îți dai seama că și colegii tăi sunt printre cei mai buni. Un MBA îți va aduce aminte că mai ai multe de învățat și că lumea rămâne plină de lucruri pe care trebuie să le descoperi.
 4. Șansa de a-i lăsa pe alții să ia volanul. Și tu, și colegii tăi veți fi lideri înnăscuți. Însă nu pot fi cu toții lideri într-o echipă. Va trebui să înveți cum poate fi administrat un grup de indivizi încăpăținați în așa mod încât acesta să rămână productiv.
 5. Șansa de a gândi global. Majoritatea colegilor tăi vor fi studenți din toate colțurile lumii. Asta te va pune în poziția de a-ți regândi modul de comunicare cu care te-ai obișnuit în Moldova. Vei înțelege că lumea e mare și că abordările care merg într-o țară nu sunt valide în alta.
 6. Șansa de a interacționa cu profesorii. Dacă vei avea noroc, vei da peste profesori care te vor chinui. Îi vei recunoaște automat. Unii dintre ei ar putea să-ți fie mentori pentru ani buni după absolvire. Trebuie să-i identifici și să încerci să construiești o prietenie cu ei.
 7. Șansa de a asculta oameni care au făcut ceva. Vei putea asculta aproape zilnic discursuri ale oamenilor de afaceri care au reușite impresionante în CV. Nu-i ignora. Odată finalizat MBA-ul, va fi mai greu să dai de ei, așa că profită de fiecare informație care îți ajunge la urechi.
 8. Șansa de a te reinventa. Indiferent de ce vârstă ai acum, viața ta îți stă în mâini. MBA-ul îți va permite să îți stabilești un scop și să te concentrezi pe realizarea acestuia. Oamenii care au ajuns departe pe scara profesională nu au făcut-o peste noapte. Cu cât mai devreme te apuci, cu atât mai departe vei ajunge.
 9. Șansa de a învăța cum să administrezi oameni. Probabil nu ai administrat grupuri mari de oameni înainte de a veni la MBA, însă îți vei da seama imediat cât de important e să știi cum să o faci. Indiferent de universitatea pe care o alegi, vei avea un curs de relații umane sau leadership. Fii atent, e unul dintre cele mai utile cursuri pe care le vei avea.
 10. Șansa de a învăța să vorbești. Poate e evident, însă ai nevoie de abilități de comunicare pentru a avea succes în mediul de afaceri. Conform sondajelor, ne e frică să vorbim în public mai tare decât ne e frică de moarte. MBA-ul îți va oferi o sumedenie de oportunități de a-ți îmbunătăți abilitățile de conversație. E un lucru care te va pune ușor cu un cap deasupra altora.
 11. Șansa de a beneficia de o bursă. Programul SEED Grant oferă o bursă de până la 100% din costurile de școlarizare pentru studenții din Republica Moldova și Ucraina. După absolvire, beneficiarii se angajează se revină în țara lor de origine și să aplice cele învățate. Acest lucru va contribui la dezvoltarea economiei Moldovei și integrarea acesteia în economia mondială.

Add a comment