Are importanță runda în care aplici la un MBA?

Are importanță runda în care aplici?

Da! Ar fi cel mai simplu răspuns la această întrebare complexă. Vei afla în continuare de ce apare această dificultate și cum poți alege corect perioada în care aplici la MBA.

Trebuie să știi că nu toate universitățile sunt la fel

În primul rând, reține bine faptul că fiecare universitate are propriul său program și număr de runde. Unele universități au mai multe runde decât cele trei, de bază. Din cauza faptului că apar mai multe termene limită, este foarte important să precizezi o dată în plus programul universității care te interesează și data limită de aplicare. Această informație poate fi obținută destul de ușor, iar dacă te documentezi și mai bine în privința datelor limită, vei avea parte de o experiență reușită și nu vei ajunge forțat în ultima rundă din cauza faptului că ai fost mai puțin organizat.

Prima rundă – o decizie bine gândită

Faptul că aplici în prima rundă de admitere denotă că ai o atitudine serioasă față de studii și ți-ai planificat din timp această intenție. Totodată, conform statisticilor, cei care aplica în prima rundă au mai mari șanse să fie admiși, pentru că universitățile le oferă mai multe șanse decât celor din runda a doua. Chiar și așa, dacă ești bine pregătit, vei avea succes și în alte runde, chiar dacă vor fi mai puține locuri.

Conform comisiilor de admitere, studenții care aplică în prima rundă au mai multe șanse să obțină burse de studii. Prin urmare, aplicarea în prima rundă de admitere indică gradul bun de pregătire a candidatului.

Dacă scorul tău la GMAT este mic, iar formularul de aplicare este completat destul de bine, ar fi o idee destul de bună să aplici în prima rundă, pentru că scorul tău va fi comparat cu alte scoruri mici, iar celelalte puncte forte ale tale te vor avantaja foarte mult.
A doua rundă

Ar trebui să excludem orice temeri legate de admiterea în a doua rundă. Chiar dacă în mediul online există o mulțime de informații false referitoare la acest subiect, nu este cazul să batem alarma.

A doua rundă este puțin mai complicată din cauza faptului că numărul candidaților este mult mai mare și respectiv șansele scad. Dacă scorul tău GMAT este destul de bun, nu ar trebui să îți faci griji, iar în cazul în care scorul este mic sau mediu, ar trebui să știi că riscul este destul de mare.

Un avantaj mare pe care îl au cei care aplică în runda a doua este timpul suplimentar de care dispun pentru a-și perfecționa formularul de aplicare. Respectiv, oferă-ți mai mult timp pentru elaborarea acestuia, chiar și în cazul în care ai un scor bun.

În plus, dacă vii dintr-un alt mediu decât cel de afaceri sau nu ești un student tipic, runda a doua ar fi perfectă pentru tine. Vei fi apreciat pentru originalitate și vei avea o altă abordare decât cei care au aplicat în prima rundă.

Ar trebui să aplici în runda a treia?

Ești în pericol chiar și în cazul în care ai o pregătire ieșită din tipare, un scor GMAT bun și un formular de aplicare impecabil. Șansele tale de reușită în runda a treia sunt oricum destul de reduse.

La fel ca în runda a doua, poți avea un avantaj mare dacă ai o abordare diferită, dar nu ar fi cazul să aștepți tocmai până în runda a treia. Va fi destul de dificil să fii deasupra tuturor celor care au reușit să obțină rezultate bune în primele două runde. Atunci când totuși alegi runda a treia trebuie să ai un argument foarte bun de ce ai luat această decizie.

Faptul că vei fi acceptat sau nu în această rundă depinde foarte mult de universitatea selectată și dacă aceasta pune un mare accent pe diversitate. Ia în considerare faptul că universitățile au acceptat deja în rundele precedente un număr mare de candidați cu gândire neordinară. Respectiv, este destul de riscant să aplici în această rundă, chiar dacă ai un motiv bine întemeiat.

Ceea ce este important să știi despre școala la care vrei să aplici:

  • Dacă face parte din TOP 10 universități din SUA, nu are rost să aplici în runda a treia, pentru că cel mai probabil locurile disponibile au fost deja repartizate;
  • Dacă aplici la o universitate din TOP 50 din SUA, excluzând primele zece locuri în clasament, poți să aplici și în runda a treia.

Dacă ai o pregătire bună, nu ai nici un motiv să aștepți mai mult și să nu aplici în prima rundă. Elaborează cât mai bine formularul tău de aplicare și aplică doar atunci când știi sigur că ești pregătit.

 

Add a comment